Handige tips voor je weekend Barcelona

Alarm

Net als in Nederland kun je de hulpdiensten in Spanje bereiken via 112. Andere handige telefoonnummers zijn:

  • Guàrdia Urbana (gemeente politie): 092
  • Policía Nacional (rijkspolitie) 091
  • Brandweer: 080
  • Ambulance: 061

Betalen & fooien

Spanje behoort tot de Europese Unie en hanteert dus de Euro. Het is minder gebruikelijk om niet contant te betalen, maar elektronisch betalen kan in de meeste gevallen wel. Vaak is hierbij legitimatie of een handtekening nodig.

Net als in Nederland zit de fooi wettelijk bij de prijs inbegrepen. Toch wordt in Barcelona in het algemeen een fooi van 5% over de totale rekening gegeven. Ook gidsen, parkeerwachters en taxichauffeurs verwachten een fooi.

Consulaat

Voor noodgevallen kun je contact opnemen met het algemene telefoonnummer van de Nederlandse Ambassade in Madrid. Dit telefoonnummer is 24 per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Telefoonnummer 91 353 75 00.

Elektriciteit

Het voltage in Spanje is net als in Nederland 230 volt. Ze gebruiken dezelfde stopcontacten. Je kunt dus probleemloos je telefoon (smartphone, laptop of wat voor elektrische apparatuur je ook meeneemt tijdens een weekendje opladen.

Openingstijden

In Spanje hanteert men bij banken, postkantoren, winkels en musea een middagpauze tussen 14:30 en 17:00 uur. Zaterdag zijn vele faciliteiten ’s middags vanaf lunchtijd gesloten. Banken zijn doorgaans tot 14:00 uur geopend. Restaurants serveren tussen 13:00 en 15:00 uur lunch en tussen 20:30 en 23:00 uur diner. Tapasbarren en cafés zijn ook in die tussentijd geopend.

Vervoer

Openbaar vervoer

Het beste reis je met het OV. Barcelona heeft een uitgebreid metronetwerk met de volgende lijnen: – L1 (rood): Hospital de Bellvitge – Fondo, L2 (paars): Paral·lel – Badalona/Pompeu Fabra, L3 (groen): Zona Universitària – Trinitat Nova, L4 (geel): Trinitat Nova – La Pau, L5 (donker blauw): Cornellà Centre – Vall d’Hebron, L9 (oranje): La Sagrera – Can Zam, L10 (licht blauw): La Sagrera – Gorg en L11 (licht groen): Trinitat Nova – Can Cuiàs. Ook rijden er in Barcelona de stadstreinen L6 (lila) Pl. Catalunya – Reina Elisenda, L7 (bruin) Pl. Catalunya – Av. Tibidabo en L8 (roze) Pl. Espanya – Molí Nou-Ciutat Cooperativa. Een enkele rit kost ongeveer twee euro, maar als je voor een weekend goed wilt zitten, neem je een 2-, 3-, 4- of 5-dagenkaart. Kijk voor de actuele prijzen op TMB.cat.

Parkeren

Het historische centrum is gedeeltelijk autovrij en het aantal parkeerplaatsen is er beperkt. Vaak zijn veel parkeerplaatsen en -garages vol. Vind je er toch een plekje, dan parkeer je op straat voor een paar euro per uur. Daar mag je dan maximaal 2 uur staan. Het eerder genoemde openbaar vervoer is daarom vaak een betere optie.

Taxi

In Barcelona worden 2 tarieven gehanteerd. Het starttarief is altijd € 2,-. Tarief 1 is geldig op werkdagen van 20:00 tot 08:00 uur en in de weekenden. Ook is dit het tarief dat op feestdagen van toepassing is. Per kilometer betaal je € 1,15. Tarief 2 is geldig op werkdagen van 08:00 tot 20:00 uur. Hierbij betaal je per kilometer € 0,90.Leuke tips en informatie