Culinair Barcelona

Op culinair gebied zijn wij Nederlanders niet zo bekend met Spanje. Ja, we hebben wel eens tapas en paella gegeten en sangria gedronken, maar dat kun je in elk vakantieoord tegenkomen. Maar wat is nou typisch in Barcelona? De Catalaanse keuken is in het verleden geïnspireerd door vele culturen; de Grieken, de Romeinen, de Italianen en de Fransen hebben hun sporen achtergelaten. Net als in elk mediterraans land staan tomaten, knoflook, verse kruiden, olijfolie, uien en kabeljauw op de ingrediëntenlijsten. Catalanen hebben de traditie van “mar i muntanya” (zee en bergen), waarbij ze vis en vlees met elkaar mengen. Ook gebruiken de Catalanen inktvisinkt voor de Arrós Negra (zwarte paella).

Esmorzar, almuerzo, el dinar, el berenar en el sopar

Het Spaanse ritme is wat anders dan bij ons. Het ontbijt (esmorzar of desayuno in het Spaans) bestaat meestal uit niet meer dan een café con leche (koffie met melk) met een croissantje of klein gebakje of churros (gefrituurde deegwaren, vaak ook gegeten met chocolate, een dikke warme chocolademelk). Niet zo gek dat het om elf uur tijd is voor almuerzo (tussendoortje): stokbrood met beleg. El dinar of la comida in het Spaans (lunch) kunnen ze daarom uitstellen tot een uur of 1. Een driegangenmaaltijd is dan niet ongewoon. Om 17:00 uur komt het tweede tussendoortje (el berenar of la merienda in het Spaans): koekjes, fruit, croissants of andere delicatessen met koffie. Thee drinkt men in Spanje niet; dat is voor zieke mensen. Om 21:00 uur is het eindelijk tijd voor el sopar of la cena in het Spaans. Dan nuttigen de Spanjaarden weer een maaltijd, vaak met vlees of vis.

Tapas en pinchos: kleine hapjes

Spanje staat bekend om zijn tapas, maar andere hapjes zijn pinchos. In de basis zit altijd een snee schuin afgesneden stokbrood en wordt het hapje met een prikker bijeengehouden. Vaak is dit de luxere variant van tapas. Een ander bekend gerecht uit Catalonië is Crema Catalana. Dit is de Spaanse variant van crème brûlée. De koude custard zit in een laag en breed aarden schaaltje en is bedekt met een laagje gekarameliseerde suiker.

Eet je buikje rond in culinair Barcelona:

  • Bezoek de versmarkt Mercat de la Boqueria vlakbij La Rambla en laat jouw zintuigen overspoeld worden met al het lekkers wat Barcelona te bieden heeft.
  • In cavabar Xampañería Can Paixano vind je locals die een drankje doen. Hier eet je ook lekkere tapas bij jouw wijntje en neem je voor een paar euro een fles mee voor thuis. Carrer de la Reina Christina 7
  • Bij Octubre eet je moderne gerechten op Catalaanse wijze. Carrer de Julián Romea 18
  • Je eet lekkere en betaalbare tapas bij Ciudad Condal. Rambla de Catalunya 18
  • In Café-restaurant Fàbrica Moritz drink je niet alleen hét bier van Barcelona, Moritz, maar eet je ook tapas. Ronda de Sant Antoni, 39-41


Leuke tips en informatie